Vleeskuikens gezonder door vliegenlarven

Vleeskuikens gezonder door vliegenlarven

Vleeskuikens vertonen meer natuurlijk scharrelgedrag als ze naar vliegenlarven kunnen pikken. Daarnaast zijn ze minder angstig en blijven ze gezonder.

Al langere tijd worden insecten als een interessante voedingsbron voor kippen gezien, dit omdat ze een goede bron van vetten en eiwitten zijn. Onlangs bleek uit een onderzoek dat het toe dienen van vliegenlarven aan het menu van vleeskuikens zorgt voor een beter dierenwelzijn. Door het toedienen van vliegenlarven bleken kuikens meer te gaan bewegen en waren er minder problemen aan de pootjes, zo liepen ze minder vaak kreupel en hadden ze minder vaak last van huidontsteking aan de hakken. Doordat de kuikens meer bewegen komen ze minder in contact met vervuild strooisel. Daarnaast woelen de kuikens het strooisel in hun zoektocht naar insecten. Hier door blijft het strooisel mooi rul.

Ook werd een onderzoek uitgevoerd door de kuikens larven in een doorzichtige buis aan te bieden. Dit lijkt op een natuurlijke situatie waarbij de kuikens insecten uit een boom moeten halen. De kuikens lieten nog meer natuurlijk foerageergedrag zien, en waren een groot deel van de dag bezig om de larven uit de buis te krijgen, daarnaast waren ze minder angstig. Dit duidt op een beter dierenwelzijn.

Het toevoegen van larven aan kuikens in commerciële stallen zou het welzijn verbeteren. De kuikens hebben de eerste weken vaak niets te doen, dit veranderd wanneer je larven aan hun menu toevoegt. Op dit moment is het in de EU niet toegestaan om dierlijke producten toe te voegen aan pluimveevoer, vanwege het risico op ziektes. Wel mogen levende larven gevoerd worden, omdat met die optie geen rekening is gehouden in de wet.

Ook Wadudu voorziet diverse pluimveebedrijven van levende larven. Naast een beter dierenwelzijn, zorgt het kweken van eiwitrijke larven op overtollige mest voor duurzaam voer.

Het hele artikel kunt u hier lezen.