Melissa Hofker doet onderzoek bij Wadudu

Melissa Hofker doet onderzoek bij Wadudu

Melissa Hofker Stagiair bij Wadudu Vertelt;

Mijn naam is Melissa Hofker, ik volg de opleiding MBO4 voedingsmiddelentechnologie te Leeuwarden. Ik mag mijn eindstage uitvoeren bij Wadudu in Beilen. Hier doe ik onderzoek naar meelwormen langer houdbaar te maken. Levende, verse meelwormen zijn maar een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Dit komt omdat de meelworm veel vocht bevat, door dit vocht ontstaat er een bacterie en schimmelgroei met een hoge aw-waarde. Dit moet worden voorgekomen, daarom moet het vocht er uit.

Ik probeer dit te doen door de meelwormen schoon te maken, in te vriezen, te blancheren, drogen en vervolgens te vermalen. Zo maak ik een soort pasta/gelei. Wanneer de meelworm niet wordt ingevroren, geblancheerd en gedroogd, ontstaat er een maillard reactie. Dit is een bruine/zwarte kleuring van de meelwormen, denk bijvoorbeeld aan een appel. Als je een appel opensnijdt, ontstaat er na een poosje een bruin laagje op de appel.

Ik houd mij niet alleen bezig met het maken van een pasta/gelei maar ik kijk ook naar het totale plaatje. De maillard wordt bijvoorbeeld gestimuleerd door zetmeel. In de voeding van meelwormen zit ook zetmeel. Zetmeel is een koolhydraat, dat in het lichaam omgezet wordt tot glucose. Ik onderzoek of er een alternatief is,  als voeding voor meelwormen die minder zetmeel bevatten.

In verband met Corona wordt er thuis gewerkt. Ik probeer zoveel mogelijk vanuit huis te doen, gelukkig lukt dat ook aardig. Soms kan ik niet alle taken doen,  zoals microbiologische testen. Ik kan dit proces thuis niet uitvoeren i.v.m. de ontbrekende materialen.