Meelwormen in EU goedgekeurd voor menselijke consumptie

Meelwormen in EU goedgekeurd voor menselijke consumptie

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft meelwormen als eerste insect goedgekeurd als voedsel voor mensen. Dit is een erg belangrijke stap in het toelatingsproces. Nu is het aan de commissie en de lidstaten, zij beslissen over de effectieve toelating en implementatie op de Europese markt.


Tot heden werd de meelworm in de EU alleen gebruikt als ingrediënt in diervoer, maar daar komt verandering in. Binnenkort kun je meelwormen in de supermarkt vinden. Niet alleen als “hele” meelworm, maar bijvoorbeeld ook als poeder, of meelwormen verwerkt in koekjes, brood en pasta.


Het beestje zit vol goede voedingsstoffen, zo bevat het veel proteïne, vetten en vezels. Ze zouden een goede vervanger zijn voor vlees, want naast de goede voedingsstoffen levert de meelworm ten opzichte van vlees milieu voordelen op:

  • Voor het produceren van meelwormen is veel minder water nodig dan voor het produceren van vlees.
  • Meelwormen hebben veel minder ruimte nodig dan een koe, kip of varken;
  • Meelwormen hebben minder eten nodig, dit komt omdat insecten geen voedsel nodig hebben om hun lichaam warm te houden, ze zijn koudbloedig.
  • Insecten stoten minder broeikasgassen uit dan koeien en varkens
  • Meelwormen kun je helemaal opeten, zo wordt er geen eten verspilt. Bij een kip, varken of koe kan dit niet.

In delen van Azië, Afrika en Australië staan meelwormen al langer op het menu voor menselijke consumptie. Als de EU het EFSA-advies overneemt, kunnen ze ook in de EU op de kaart komen.