Larven van de Black Soldier Fly kunnen soja bonen vervangen

Larven van de Black Soldier Fly kunnen soja bonen vervangen

De larven van de Zwarte Soldaatvlieg of beter bekend als ‘Black Soldier Fly’  kunnen een vervanging zijn van de sojaboon als eiwitbron voor voer bij groeiende varkens. Onderzoek vanuit de WUR en de Universiteit van Leiden hebben deze conclusie getrokken. 

Ze hebben een traject uitgevoerd, met daarin twee groepen varkens. De ene groep kreeg de reguliere sojabonen als eiwitbron en de andere groep kreeg de larven als voedingsbron. De proteine van de larven hadden groot succes op de varkens. De larven zorgden ervoor dat het microbioom van de varkens optimaal bleef en daardoor de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels intact bleef.

Verder werd ook naar de stofwisseling in het bloed van de varkens gekeken en de waarden bleven gunstig door de insecten. De zogeheten aminozuren zorgden ervoor dat het lichaam van de varken grondig bleef functioneren en het varkenslichaam in goede conditie bleef. Deze resultaten bieden een duurzame toekomst. Het zou betekenen dat de sojaboon compleet kan worden vervangen.

Tevens omdat het niet alleen gezonder voor de gesteldheid van het varken is, maar ook omdat uit andere onderzoeken blijkt, dat de insecten goed zijn voor andere veedieren en vissen. Daarnaast hadden andere onderzoeken ook al erop gewezen dat insecten veel gezonde voedingsstoffen bevatten en de optimale vleesvervanger zijn. Ook is het proces van insectenkweek duurzaam.

Alleen het financiële plaatje maakt het ingewikkelder, insecten proteïne is duurder dan dat er eiwitten worden gehaald uit de dierenvoedsel. Uiteindelijk is het gebruik van insecten beter voor de welvaart van dieren maar ook voor de algemene welvaart. Het blijft wikken en wegen, maar het is zeker dat de insectenwereld steeds meer de leiding gaat nemen.

Varkens eten larven van de BSF te Wageningen University & Research. Photos: Wageningen Livestock Research