Insect nu vooral als veevoer en uiteindelijk ook als human food

Insect nu vooral als veevoer en uiteindelijk ook als human food

Vorige week had de Europese Unie al akkoord gegeven om larven en meelwormen als human food te gebruiken. Deze beslissing zet de insectensector nog meer op de kaart en geeft een signaal af, dat in de toekomst de insect steeds meer een vervangende eiwitbron kan zijn voor de wereldbevolking.  


Insecten als voedsel
Dit betekent natuurlijk niet meteen, dat alle restaurants en supermarkten opeens (verwerkte) insecten gaan verkopen. Alleen zullen insecten steeds meer een positie krijgen in de menselijke voedselindustrie. Insecten kunnen vooral voor de soja-en maisvoer een alternatief zijn en cruciale grondstof voor dieren en vissen. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika wordt de insect al als directe vorm van eiwit gegeten. In Nederland is daar nog geen sprake van. Er zijn wel markten die eiwit-repen en gedroogde snacks verkopen, maar tot nu toe allemaal bewerkt.

 

https://lekker.nl/inspiratie/warenkennis/beestjes-op-je-bord

Foto: Lekker.nl – Insecten als human food, de toekomst.

Duurzame voordelen larven als voer 
Over de hele wereld gebruiken veehouderijen meer dan een derde van de gehele graanproductie in de wereld. In Amerika is het bijna de helft. Vooral diervoerders die gebruiken maken van insecten, zijn een krachtig wapen tegen klimaatveranderingen en voedselverspilling. Deze duurzame factoren zijn gunstig omdat bijvoorbeeld de larven van Black Soldier Fly’s als voer voor kippen en vissen – betekent minder hectare land per geproduceerde eenheid eiwit in vergelijking met soja-productie. Met als gevolg komen er ook minder chemische stoffen vrij en wordt er minder water verbruikt. Eerder werd al duidelijk dat larven ook minder methaan produceren en dat de uitwerpselen rijk zijn voor het behouden van een bevruchte bodem. Organisch afval wordt hierdoor meer vermeden en kunnen er zelfs voedingsstoffen terug worden gewonnen.

 FOTO ANP

Foto: ANP. Meelwormen als veevoer

Kosten
Zoals altijd nog een probleem in de insectensector: de kosten. Insectenvoer is nog altijd duurder dan pluimvee en visvoer. Alleen wanneer er steeds meer gebruik wordt gemaakt van insecten als veevoer maar ook degelijk als human food, dan dalen de prijzen ook.

Daarom is het besluit van de Europese Unie al met al een overwinning te noemen voor de insectensector. Wil je ook al proberen om de insect meer als een vervangende eiwitbron te zien? Probeer dan de eerstvolgende keer een meelworm in je eten te verwerken. De opties zijn enorm, van pasta tot een muffin. Eetsmakelijk!

Door Sarisa Sapulette

Gebruikte bron: https://lc.nl/economie/EU-staat-gebruik-van-insecteneiwit-in-veevoer-voortaan-toe-27028043.html