In Europa mogen varkens en kippen vanaf nu insecten consumeren

In Europa mogen varkens en kippen vanaf nu insecten consumeren

Vanaf deze week is het in Europa toegestaan dat diermeel en insecten door varkens en pluimvee wordt gegeten. De afgelopen jaren was het verboden dat diermeel werd verwerkt in veevoer. Echter vanaf deze maand worden er meer insecten in veevoer gebruikt.

Het gebruik van diermeel was verboden omdat men de gekkekoeienziekte (BSE) kon oplopen. Daarnaast kan men de dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob oplopen, wanneer het vlees besmet is.

Daarom  zitten er wel strenge voorwaarden aan de wet verbonden, zodat de verwerking van diermeel betrouwbaar blijft en er geen gevaren aan vastzitten. Het was al zo, dat dat alleen diermeel van varkens en kippen mag worden gebruikt. Verder ook dat het diermeel van kippen beschikbaar is voor varkens en omgekeerd.

Voortaan is er ook sprake dat insecten in het vervolg ook gegeten mogen worden, door varkens en kippen. Dit betekent dat er vooruitgang wordt gemaakt op het gebied van duurzaamheid. De productie van soja kan hierdoor worden afgenomen, zodat daardoor ook minder bomen worden gekapt. Door insecten te gebruiken in veevoer, hoeft er veel minder soja geïmporteerd te worden.

Voor Nederland speelt dit een belangrijke rol in de insectenmarkt en is het een gunstige beslissing voor Wadudu en andere insectenverwerkers. De insecten worden meer ingezet als grondstof voor veevoer en zij kunnen een grote(re) rol spelen naar een circulair voedselsysteem.