Frass grote sleutelfactor naar duurzamere landbouwsector

Frass grote sleutelfactor naar duurzamere landbouwsector

De hoeveelheid broeikasgassen die door mensen wordt geproduceerd en in de atmosfeer terechtkomt, moet drastisch minder worden. Alleen is dit niet iets dat meteen in een dag is opgelost. Behalve bewustwording, moet er ook actie plaatsvinden.  Een onderdeel waar men ook verschil in kan maken; is het behouden van gezonde bodems. In gezonde bodems, wordt er een grote hoeveelheid koolstof opgeslagen. Daarom is het belangrijk dat een gezonde bodem in tact blijft. Frass kan hierbij een grote sleutelfactor zijn.

NPK-meststoffen makkelijker inzetbaar
Er zijn verschillende redenen waarom  organische meststoffen beter zijn dan synthetische meststoffen. Deze laatste groep doden bodemmicro-organismen en vervuilen grondwater. Daarbij is het produceren van deze stoffen energetisch kostbaar. Toch worden deze zogeheten NPK-meststoffen volop ingezet, omdat zij snel en makkelijk toepasbaar zijn.

Frass even effectief
Voor organische meststoffen geldt een langer proces, het duurt even totdat er mineralen kunnen worden opgenomen. Daarom is frass oftewel, insectenpoep een goede uitkomst. Het is net zo effectief als NPK-meststoffen. Frass ontleedt zichzelf rap, waardoor er vitamines stoffen al in de eerste paar dagen vrijkomen. Een snelle mineralisatie, vergelijkbaar met de procedure van NPK-meststoffen. Dit is gebaseerd op metingen van biomassa, bladlengte en opname van voedingsstoffen.

Schadelijk vs. Onschadelijk
Daarnaast komt er bij NPK-meststoffen veel schadelijke amine en carbon vrij. Deze zuren hebben een negatieve werking op de bodemgezondheid. Alleen wanneer planten bemest worden met frass, is al het groen bestendigt tegen o.a. stress, zoutgehalte, droogte en wateroverlast. Dit komt doordat frass verschillende soorten micro-organismen al van zichzelf bevat. Zoals bacteriën en schimmels, deze groepen vormen een grote bron voor bodemmicroben.

Daarom moet er steeds meer worden gekeken naar frass als alternatief. Daarnaast is frass ook geurloos. Het zal nog lang duren voordat NPK meststoffen volledig worden vervangen en misschien is het wel een Utopia. Hoewel frass wel een essentiële rol kan spelen – in de weg naar een duurzamere toekomst voor de landbouwsector.

Gebruikte bron: https://ynsect.medium.com/insect-manure-could-frass-be-the-organic-fertiliser-of-the-future-b8084777e206