Frass beschermt planten tegen klimaatverandering

Frass beschermt planten tegen klimaatverandering

Insectenpoep, oftewel frass bestaat uit talrijke voedingstoffen. Zoals fosfor, kalium en stikstof. Een kleine hoeveelheid frass is al genoeg voor een langere periode bescherming. Tevens is frass een uitkomst voor klimaatverandering. Een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Soil Ecology, impliceert dat frass van meelwormen zonder vet en zetmeel, planten behoedt tegen klimaatverandering. Zoals vaak naar voren komt in de klimaatcrisis, is dat een verhoogde tempratuur droogte en overstromingen kan veroorzaken. Meelwormfrasss kan planten beschermen, zodat de planten abiotische invloeden kan verdragen.

Chitine
De frass van meelwormen onderscheidt zich van andere meststoffen, doordat het chitine bevat. Chitine is een natuurlijke polymeer en een structurele grondstof die de celwanden van schimmels en de omhulling van insecten opbouwt. Wanneer een plant wordt onderworpen aan chitine, ziet het immuunsysteem het polymeer als een gevaarlijke schimmel of insect.

Bescherming
Chitine beschadigt niet de plant, maar zorgt ervoor dat er een afweermechanisme ontstaat die de gezondheid van de plant stabiel houdt. Het werkt eigenlijk als een vaccin, het maakt anti-lichamen aan, waardoor er bestandsdelen ontstaan ter bescherming. Hierdoor is frass ook een belangrijk element in plaats van giftige chemische middelen. Dit betekent dat insecten niet alleen een nieuwe eiwitbron zijn, maar hun frass ook van uitermate belang is.

“Insectenkwekers zijn in de eerste plaats frasskwekers, omdat ze twee tot drie keer meer frass kunnen produceren dan insecten”, zegt Louise Hénault-Ethier, directeur en universitair docent van het Eau Terre Environnement Research Centre in Quebec City.

Bestrijdingsmiddel
Hoewel de studieonderzoeken een kleurige toekomst bieden, kan frass nog niet als chemisch bestrijdingsmiddel op de markt worden gebracht, omdat pesticiden moeten worden geregistreerd. Er moeten eerst veiligheidsonderzoeken worden uitgevoerd en meer bewijs dat het plagen bestrijdt. Frass wordt ook geconfronteerd met de wetgeving, omdat mest in sommige werelddelen wordt gezien als een product dat afkomstig is van zoogdieren of vogels.

Aspire Food Group
Toch groeit de insecten sector. Vorig jaar kondigde insectenlandbouwbedrijf Aspire Food Group plannen aan voor de bouw van een 150.000 vierkante meter grote krekelkweekfabriek in Londen, Ont.  De bouw van dat project is al een lange tijd begonnen en het bedrijf zal begin volgend jaar met de productie beginnen. Maar in Texas, waar het hoofdkantoor zicht bevindt, verkoopt Aspire al zijn eigen krekelfrass als bodemsupplement en plantbeschermer.

“Het overgrote deel van onze omzet zal in feite afkomstig zijn van de markt voor diervoeding en de markt voor meststoffen of bodemverbeteraars”, zegt Aspire mede-oprichter en CEO Mohammed Ashour. “Want voor elk pond krekels genereren we ongeveer een pond frass.”

(BRON: CBC)