Circulaire Kip

Circulaire Kip

Pluimveebedrijven zijn op zoek naar vervangers voor Soja. Het uit Zuid-Amerika afkomstige Soja is milieubelastend en de kosten gaan in de toekomst flink omhoog.  Door praktijkproeven uit te voeren op het gebied van eiwit uit reststromen en insecten, worden er stappen gezet op een toekomstbestendig pluimveevoer.

Peulvruchten, aardappel- en wortelteelt komen in aanmerking om Soja te vervangen. Maar deze eiwitbronnen kunnen ingezet worden voor humane consumptie. Daartegenover staan de verwachte ontwikkelingen van legalisering van insecten in veevoer. Ook is eendenkroosaffinage ver genoeg ontwikkeld om toe te gaan passen in pluimveevoer.

De belangrijkste doelstelling van dit onderzoek is dat bestaande kennis wordt toegepast en nieuwe kennis wordt ontwikkeld om de nieuwe voeders te kunnen gebruiken in de primaire pluimveehouderij. Dit praktijk gestuurde onderzoek wordt uitgevoerd door de Aeres Hogeschool  in samenwerking met verschillende MKB-bedrijven, waaronder Wadudu. Het onderzoek wordt ondersteund door expertisecentra